Fotó: Kiss Antal / Kötött masni leves
2 db tojás
liszt, amennyit a tojás felvesz
só, ízlés szerint
bors, ízlés szerint
1 csokor petrezselyem
1 fej közepes méretű vöröshagyma
2 maggi leveskocka
burgonya
zsír
Fotó: Kiss Antal
2 tojáshoz annyi liszt, amennyit felvesz, csipetnyi só.
Fotó: Kiss Antal / Hagyma pirítás
1 fej közepes méretű vöröshagymát apró kockára vágunk, kevés zsíron vagy olajon megpirítjuk.
Fotó: Kiss Antal
Petrezselymet apróra vágva, kiskanálnyi pirospaprikával a pirított hagymához adjuk.
Fotó: Kiss Antal / Tészta nyújtás
A tésztát kinyújtjuk, gyengén borsozzuk, sózzuk /ízlés szerint/
Fotó: Kiss Antal / Tészta kenése
A hagymás – paprikás - petrezselymet a kinyújtott tésztára kenjük, úgy, hogy azt befedje
Fotó: Kiss Antal / Tészta hajtogatás
A kinyújtott és megkent tésztát visszahajtjuk.
Fotó: Kiss Antal / Masni
Késsel elvágjuk a visszahajtásnál. A keletkezett csíkból, apró masnikat kötünk, és elválasztjuk a csíktól. Mindezt addig ismételjük, míg a tészta el nem fogy.
Fotó: Kiss Antal / Kötözött masni leves
Eközben az apró kockára vágott burgonyát, egy edényben odatesszük főni sós vízben. A megfőtt burgonyához ízlés szerint 2-3 maggi kockát adunk és beletesszük az elkészített masnikat. A masnik pár perc alatt feljönnek a leves tetejére.
Fotó: Kiss Antal
40 dkg liszt
25 dkg ráma margarin
1 db 250g, 15% laktosefrei, Spar tejföl fele
[1db 250 g, 15%, Spar tejföl fele, hagyományos módnál]
Csipetnyi só
Csipetnyi sütőpor
2 kg alma
Dió
1 db tojás
15 dkg kristálycukor
Kevés őrölt fahéj
A lisztet, tejfölt, margarint, csipetnyi sóval összegyúrjuk. A meggyúrt tésztát két részre osztjuk. Az egyik kinyújtott lapot a kikent tepsibe helyezzük, majd kevés zsemlemorzsával meghintjük (alma levét beissza). A lereszelt és kinyomott almát a tésztára helyezzük. Kevés cukorral, őrölt fahéjjal megszórjuk, villával átforgatjuk. [Aki szereti, dióval ízesíti még.] A másik kinyújtott tésztával befedjük az almát. Egy tojással megkenjük majd, villával megszurkáljuk a tetejét. Betesszük a sütőbe. [A móka kedviért a sütöt illik bekapcsolni, másként nem sül meg a süti].
Fotó: Kiss Antal
A lisztet, tejfölt, margarint, csipetnyi sóval összegyúrjuk, általában ilyen formát kapunk.
Fotó: Kiss Antal
A kimargarinozott tepsibe behelyezzük az egyik kinyújtott tészta lapot, majd csipetnyi zsemlemorzsával megszórjuk, felissza majd a rákerülő alma levét.
Fotó: Kiss Antal / Reszelt alma
2 kg alma héjjától megkönnyítve, lereszelve, kinyomva. Leve kiváló űditő
Fotó: Kiss Antal
A reszelt, kinyomott alma a tésztára kerül, majd cukorral, fahéjjal meghintjük. Villával átforgatjuk, elegyengetjük. Aki szereti diót is tehet rá.
Fotó: Kiss Antal
A félretett másik kinyújtott tésztával befedjük a reszelt, ízesített almát. Villával megszúrkáljuk, és a tojással bekenjük. Írány a sütő! Csak a tepsi, és a benne lapuló finomság!!!
Fotó: Kiss Antal / Laktózmentes almás pite
A megsült sütit, sütőből kivesszük, ízlés szerint cukorral meghintjük a tetejét. Forrón vagy kihűlt állapotban szeleteljük, tálaljuk.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Fotó: Kiss Antal/ Méteres süti
Hozzávalók:
6 db tojás
10 evőkanál forróvíz
10 evőkanál olaj
25 dkg porcukor
25 dkg liszt
½ Sütőpor
Elészítés:
A tojás sárgáját elkeverjük a forró vízzel és az olajjal, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd a felvert habot.
Annyi masszát öntünk a zsírozott formába, hogy kb, háromnegyedig ellepje, majd a megmaradthoz hozzáadunk 1 evőkanál kakaót, 1 evőkanál olajat és forró vízet 1 evőkanállal.
Ezt összekeverjük, és a formába öntjük, Egyszerre két tepsit, sütni a két formát, kb. 40-45 percig.
Krém készítés:
20 dkg vajat, 15 dkg porcukorral összekeverünk
2 dcl tejet 3 evőkanál liszttel sűrűre főzünk, ha kihűlt összekeverjük
a vajjal és 4 evőkanál rummal.
Addig keverjük, míg egész habos nem lesz (mint a tejszínhab).
A megsült és kihűlt süteményt felszeleteljük, és váltakozva a kémet rákenjük, majd sorban egymás mellé rakjuk.
A tetejére kb. 10 dkg cukorral, 4dkg kakaóval és kis víz hozzáadásával sűrű mázat főzünk.
Ha langyosra hűlt, 2-4 dkg vajat hozzákeverünk. Ezzel bevonjuk.
Esetleg 15 dkg étcsokit felolvasztunk és 10 dkg vajat teszünk hozzá és ezzel vonjuk be.
Fotó: Kiss Antal / Márta sütije
Hozzávalók:
6 db tojás sárgája
20 dkg cukor
2 evőkanál méz, ezt jól összekeverni!
5 dkg durvára vágott dió
1/2 cs. sütőpor
12 dkg liszt
6 db tojás, kemény habját összekeverni a fentiekkel, és sütőpapírral kibélelt tepsiben tűptóbáig sütni. Ha nem ragad oda, kész! Kihűteni.
Krém:
2 dcl tejből
2 púpos evőkanál lisztből, és
1 db egész tojásből krémet főzni. Kihúteni.
20 dkg cukor
20 dkg margarin
1 cs. vanilliás cukor. Összekeverni, és a kihűlt krémhez hozzáadni. Ezzel az alapot megkenni, és az alábbi csokiázzal borítani!
Csoki máz:
6 evőkanál cukor
2 evőkanál kakaópor (rendes)
3 evőkanál víz.
Ezt megfőzni, amikor sürüsődik, 5 dkg vajat belerakni, majd hidegre hűteni és a tetejére kenni. Hütőben szilárdítani az egész sűtit!
Jó étvágyat!