Versek, fotók, művészetek, süni, természet.

"akkor lesz itt szép világ, ha égig ér a szarkaláb, és az úton sündisznócska, riszálja a popsiját"

Életmód - receptek

Kötött masni leves

2011_02_12_kotott_masni_leves_066.jpg

Fotó: Kiss Antal / Kötött masni leves

Hozzávalók:

2 db tojás

liszt, amennyit a tojás felvesz

só, ízlés szerint

bors, ízlés szerint

1 csokor petrezselyem

1 fej közepes méretű vöröshagyma

2 maggi leveskocka

burgonya

zsír


ELKÉSZÍTÉS:

2011_02_12_kati_fozocske_kotott_masni_leves_alapanyaga_4_tojasbol_002.jpg

Fotó: Kiss Antal

2 tojáshoz annyi liszt, amennyit felvesz, csipetnyi só.


2011_02_12_kotott_masni_leves_hagyma_piritas_010.jpg

Fotó: Kiss Antal / Hagyma pirítás

1 fej közepes méretű vöröshagymát apró kockára vágunk, kevés zsíron vagy olajon megpirítjuk.


_masni_leves_piritoot_hagymahoz_pirospaprika_petrezselyem_hozzaadas_011.jpg

Fotó: Kiss Antal

Petrezselymet apróra vágva, kiskanálnyi pirospaprikával a pirított hagymához adjuk.


2011_02_12_kotott_masni_leves_alapanyag_kinyujtva_007.jpg

Fotó: Kiss Antal / Tészta nyújtás

A tésztát kinyújtjuk, gyengén borsozzuk, sózzuk /ízlés szerint/


2011_02_12_kotott_masni_leves_alapanyag_megkenve_013.jpg

Fotó: Kiss Antal / Tészta kenése

A hagymás – paprikás - petrezselymet a kinyújtott tésztára kenjük, úgy, hogy azt befedje


2011_02_12_kotott_masni_leves_teszta_hajtasa_015.jpg

Fotó: Kiss Antal / Tészta hajtogatás

A kinyújtott és megkent tésztát visszahajtjuk.


2011_02_12_kotott_masni_leves_csikok_masnik_036.jpg

Fotó: Kiss Antal / Masni

Késsel elvágjuk a visszahajtásnál. A keletkezett csíkból, apró masnikat kötünk, és elválasztjuk a csíktól. Mindezt addig ismételjük, míg a tészta el nem fogy.


2011_02_12_kotott_masni_leves_066.jpg

Fotó: Kiss Antal / Kötözött masni leves

Eközben az apró kockára vágott burgonyát, egy edényben odatesszük főni sós vízben. A megfőtt burgonyához ízlés szerint 2-3 maggi kockát adunk és beletesszük az elkészített masnikat. A masnik pár perc alatt feljönnek a leves tetejére.

Jó étvágyat kívánok!

                       

Méteres sütemény, sárga turó, almás pite, melyek receptje az oldal kinálatát bővíti.

2010_09_10_bucsuztatas_003.jpg    Fotó: Kiss Antal        


Almás pite laktózérzékenyeknek

Hozzávalók:

40 dkg liszt

25 dkg ráma margarin

1 db 250g, 15% laktosefrei, Spar tejföl fele

[1db 250 g, 15%, Spar tejföl fele, hagyományos módnál]

Csipetnyi só

Csipetnyi sütőpor

2 kg alma

Dió

1 db tojás

15 dkg kristálycukor

Kevés őrölt fahéj

Elkészítés:

A lisztet, tejfölt, margarint, csipetnyi sóval összegyúrjuk. A meggyúrt tésztát két részre osztjuk. Az egyik kinyújtott lapot a kikent tepsibe helyezzük, majd kevés zsemlemorzsával meghintjük (alma levét beissza). A lereszelt és kinyomott almát a tésztára helyezzük. Kevés cukorral, őrölt fahéjjal megszórjuk, villával átforgatjuk. [Aki szereti, dióval ízesíti még.] A másik kinyújtott tésztával befedjük az almát. Egy tojással megkenjük majd, villával megszurkáljuk a tetejét. Betesszük a sütőbe. [A móka kedviért a sütöt illik bekapcsolni, másként nem sül meg a süti].

2010_05_24_almas_pite_023.jpg

Fotó: Kiss Antal

A lisztet, tejfölt, margarint, csipetnyi sóval összegyúrjuk, általában ilyen formát kapunk.


2011_09_06_almas_pite_066.jpg

Fotó: Kiss Antal

A kimargarinozott tepsibe behelyezzük az egyik kinyújtott tészta lapot, majd csipetnyi zsemlemorzsával megszórjuk, felissza majd a rákerülő alma levét.


2011_09_06_almas_pite_067.jpg

Fotó: Kiss Antal / Reszelt alma

2 kg alma héjjától megkönnyítve, lereszelve, kinyomva. Leve kiváló űditő


2011_09_06_almas_pite_069.jpg

Fotó: Kiss Antal

A reszelt, kinyomott alma a tésztára kerül, majd cukorral, fahéjjal meghintjük. Villával átforgatjuk, elegyengetjük. Aki szereti diót is tehet rá.


2011_09_06_almas_pite_072.jpg

Fotó: Kiss Antal

A félretett másik kinyújtott tésztával befedjük a reszelt, ízesített almát. Villával megszúrkáljuk, és a tojással bekenjük. Írány a sütő! Csak a tepsi, és a benne lapuló finomság!!!


2010_05_24_almas_pite_029.jpg

Fotó: Kiss Antal / Laktózmentes almás pite

A megsült sütit, sütőből kivesszük, ízlés szerint cukorral meghintjük a tetejét. Forrón vagy kihűlt állapotban szeleteljük, tálaljuk.

JÓ ÉTVÁGYAT!


Méteres sütemény

2011_11_03_meteres_suti_096.jpg

Fotó: Kiss Antal/ Méteres süti

 Hozzávalók:     

  6 db tojás

10 evőkanál forróvíz

10 evőkanál olaj

25 dkg porcukor

25 dkg liszt

  ½ Sütőpor

Elészítés:

A tojás sárgáját elkeverjük a forró vízzel és az olajjal, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd a felvert habot.

Annyi masszát öntünk a zsírozott formába, hogy kb, háromnegyedig ellepje, majd a megmaradthoz hozzáadunk 1 evőkanál kakaót, 1 evőkanál olajat és forró vízet 1 evőkanállal.

Ezt összekeverjük, és a formába öntjük, Egyszerre két tepsit, sütni a két formát, kb. 40-45 percig.

Krém készítés:

20 dkg vajat, 15 dkg porcukorral összekeverünk

  2 dcl tejet 3 evőkanál liszttel sűrűre főzünk, ha kihűlt összekeverjük

  a vajjal és 4 evőkanál rummal.

  Addig keverjük, míg egész habos nem lesz (mint a tejszínhab).

A megsült és kihűlt süteményt felszeleteljük, és váltakozva a kémet rákenjük, majd sorban egymás mellé rakjuk.

A tetejére kb. 10 dkg cukorral, 4dkg kakaóval és kis víz hozzáadásával sűrű mázat főzünk.

Ha langyosra hűlt, 2-4 dkg vajat hozzákeverünk. Ezzel bevonjuk.

Esetleg 15 dkg étcsokit felolvasztunk és 10 dkg vajat teszünk hozzá és ezzel vonjuk be.


Márta sütije

2012_04_08_marta_sutije_032.jpg

Fotó: Kiss Antal / Márta sütije

Hozzávalók:

6 db     tojás sárgája

20 dkg cukor

2 evőkanál méz, ezt jól összekeverni!

5 dkg   durvára vágott dió

1/2 cs. sütőpor

12 dkg liszt

6 db     tojás, kemény habját összekeverni a fentiekkel, és sütőpapírral kibélelt tepsiben tűptóbáig sütni. Ha nem ragad oda, kész! Kihűteni.

Krém:

2 dcl    tejből

2 púpos evőkanál lisztből, és

1 db egész tojásből krémet főzni. Kihúteni.

20 dkg cukor

20 dkg margarin

1 cs. vanilliás cukor. Összekeverni, és a kihűlt krémhez hozzáadni. Ezzel az alapot megkenni, és az alábbi csokiázzal borítani!

Csoki máz:

6 evőkanál cukor

2 evőkanál kakaópor (rendes)

3 evőkanál víz.

Ezt megfőzni, amikor sürüsődik, 5 dkg vajat belerakni, majd hidegre hűteni és a tetejére kenni. Hütőben szilárdítani az egész sűtit!

Jó étvágyat!

a lap tetejére                                                                  

tovább>>>saláta ételek


sorminta04.jpg




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 52
Tegnapi: 19
Heti: 410
Havi: 930
Össz.: 997 667

Látogatottság növelés
Oldal: Életmód - Receptek
Versek, fotók, művészetek, süni, természet. - © 2008 - 2024 - antalkiss.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »