Füszeres steak burgonya
3 szelet, 2 újnyi vastag, roston sült csülők
Lilla hagyma, áttört fokhagyma, uborka szeletek, füszerek (só, bors)
Lollo saláta, jégsaláta
A saláta enyhén ecetes lében elkészítve, s nyakon öntve a csülök szaftjával. Az étel a Gyulai Várfürdő területén fellelhető, Hullám étterem kínálatában. Remekül elkészített, ízletes, tekintélyes adag.
Fotó: Kiss Antal / Roston sült csülök
Füszeres steak burgonya
1 egész csülők
Lollo saláta, paradicsom, uborka, hagyma, erős hegyes paprika, füszerek (só, bors, fokhagyma)
Fotó: Kiss Antal / Sertéscsülők Pékné módra
Kiss Antal / Malacoldalas
1 – 1,2 kg bőrös, húsos malacoldalas
Só, bors ízlés szerint
2 fej közepes méretű vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 cs. újhagyma
2 ág rozmaring (jó a morzsolt, szárított is)
1 citrom reszelt héja
1 cs. fekete erdei sonka
1,5 dcl fehér bor
1 ek. méz
A húst a hentessel felvágatjuk úgy, hogy a hosszabbik oldala egyben maradjon. A bőrös oldalát bekockáztatjuk. Mindezt otthon is meg lehet tenni, de szerintem a hentes ügyesebb, mint én és élesebb a kése is.
Otthon a húst megmossuk, majd könyvszerűen kinyitjuk. Minden oldalát megsózzuk.
A kiterített hús egyik oldalát megkenjük áttört fokhagymával (4-5 gerezd), borsozzuk, megszórjuk rozmaringlevéllel (vagy morzsolt, szárított rozmaringlevéllel). Citromhéját ráreszeljük, majd az egészet beborítjuk a fekete erdei sonkával (aki szereti sajtot is tehet rá, úgy is finom). A hús lapjait összezárjuk, hústűvel megtűzzük, vagy összevarrjuk.
Bőrös oldalával felfelé sütőedénybe fektetjük a malacoldalast, mellé tesszük a maradék fokhagymát, a gerezdekre vágott hagymát, maradék rozmaringot, felöntjük 1,5 dcl borral. Alufóliával lefedjük, 180 C fokra előmelegített sütőben puhára pároljuk
Miután megpárolódott a malachús az alufóliát eltávolítjuk, megkenjük borban elkevert mézzel. A feldarabolt újhagymát a sütőedénybe tesszük. A malachúst többször megkenegetve a mézes borral szép ropogósra sütjük.
Kicsit pihentetjük, majd nem túl vékony szeletekre vágva tálcára rendezzük. A pecsenyelét külön tálaljuk. Hagymás tört burgonyával kínáljuk. Befőtt is tálalható melléje.
Sonkás pulykamell tekercs 4 személyre
Fotó: Kiss Antal / Sonkás pulykamell tekercs
Elkészítés idő: 120 – 150 perc
1 kg Pulykamell filé (3 db vékony szelet)
20 dkg Regnum prágai sonka
12,5 dkg Trappista félkemény, szeletelt
20dkg Prémium bacon
2 db közepes vöröshagyma
2 db paradicsom
1 fej fokhagyma
2 db kisebb cukkini
2 csipet szárított kakukkfű
Só, bors, Vénus napraforgó olaj
Pulykamell filét vékony szeletekre vágjuk (3 nagy szelet), megmossuk, lecsepegtetjük. Hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
A hússzeletre rakjuk a prágai sonkát, tetejére a trappista sajtot. Rövidebb oldaláról feltekerjük a hússzeletet, majd vékony zsineggel sonkaszerűen megkötözzük. Enyhén sózzuk, borsozzuk, a bacon szalonnával betekerjük, majd a sütőedénybe helyezzük.
Hagymát, fokhagymát megpucoljuk, gerezdekre vágjuk, és a tepsibe a hús mellé helyezzük. ½ dcl fehérbort, vagy vizet, adunk hozzá, lefedjük és 180 – 200 C fokos sütőben, 60 percen át pároljuk, majd fedetlenül szép pirosra sütjük (25-30 perc)
Fotó: Kiss Antal / Sonkás pulykamell cukkini ragú
Serpenyőbe Vénus napraforgó olajat öntünk, felforrósítjuk, a gerezdekre vágott fokhagymát aranybarnára pirítjuk, kiemeljük és félre tesszük. Az olajon a karikára vágott cukkinit, élénk tűzőn, folyamatosan keverve (5-10perc) megpirítjuk, majd kiemeljük és félre tesszük. A felkockázott paradicsomot az olajon megpároljuk, miközben hozzáadjuk a szárított kakukkfüvet, sót, borsot. Pár perc párolás után a paradicsomhoz, kakukkfűhőz hozzáadjuk a pirított fokhagymát és cukkinit, összeforrósítjuk, majd melegen tartjuk.
Fotó: Kiss Antal / Sonkás pulykamell tekercs
Tálalás előtt a hússzeleteket 10 percig pihentetjük, majd levesszük róla a zsineget. Nem túl vékony szeletekre vágjuk, és előmelegített tálra helyezzük. Köré helyezzük a cukkini ragut és bazsalikommal díszítjük. Köretként, rizst, vagy krumplipürét kínálunk
1 l tej
10 db tojás
10 ek. Kristálycukor
2 cs vanillin cukor
A feltört tojáshoz hozzáadjuk a cukrot és a vanillin cukrot, majd az egészet összekeverjük, kikavarjuk.
A tejet lassú tűzön elkezdjük forralni, amikor elkezd felfutni, hozzáadjuk a kikavart cukros tojást.
Folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, amíg végül teljesen túró jellegű masszát kapunk.
Egy szűrőt kibélelünk tüllel (sűrű szövésű textília) és ezen át leszűrjük a túrót.
Összekötözöm, a gömbölyű formát felakasztjuk lecsepegni.
Mikor kihűlt és kicsepegte magát, kivesszük a tüllből, ferdén feldaraboljuk, majd tálaljuk.
Fotó: Kiss Antal / Sárga turó
Ukrajna, pászka szenteléskor, sárga túró is kerül, egyébb finomságok mellett az asztalra.
Fotó: Kiss Antal / Sárga turó
Kiss Antal / Márta szelet
Hozzávalók:
Fejenként 2-2 szelet csontnélküli tarja
1 kis konzerv sűrített paradicsom
1 kis tejszín
Paprika hosszában, felszelve
Hagyma karika egész körszelet
Gyulai kolbász karikák (vagy bármely füstölt kolbász)
Só, bors, vegeta, mustár
Kicsit kiklopfolni a húsit, alsó részért sózni, borsozni, beleteszed a tepsibe a felső részét sózni (enyhén) mustárral megkenni, vöröshagyma karikákat ráhelyezni, kolbász karikák és a szeletelt zöldpaprikák jönnek. A fedő húsit ami közvetlen beborítja vegetával megszórni a másik oldalát enyhén sózni Befedni a tepsiben lévő husit vele A tejszín mennyisége csak 3-4 adag husihoz elegendő.
Nagyobb mennyiség esetén ezt meg kell duplázni.
A tepsiben lévő husikat alufóliával jól lezárni, és közepes lángon kb másfél óráig sütni.
Amikor puhák a tejszint és paradicsomot összekeverni ráönteni a husira (ami sok finom levet engedett sülés közben) és csak annyi időre a sütőbe tenni, hogy összeforrjon.
A receptet kaptam, viszont remekül elkészíthető, és finom!
Fotó: Kiss Antal / Márta szelet előkészítve
Fotó: Kiss Antal / Márta szelet készen
JÓ ÉTVÁGYAT!
Fotó: Kiss Antal / Savanyú káposztás húsgombóc
Hozzávalók:
1 kg Bartucz féle savanyú káposzta
½ kg darált hús (sertés)
10 dkg Tóalmási kolbász
20 dkg füstült oldalas
20 dkg rizs
1 db tojás
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek. Pirospaprika
1 db chili paprika
Vénus napraforgó olaj, só bors, babérlevél, tejfel, kenyér
Elkészítés:
A vöröshagymát megdinszteljük (aranysárgára), hozzáadjuk, a fokhagymát átfuttatjuk a tűzőn, majd a pirospaprikát is hozzáadjuk. Félre tesszük
Egy edénybe beletesszük a rizst, a közepébe a megtört tojást, hozzáadjuk a megpirított pirospaprikás hagymát, fokhagymát. Figyelem a rizst nem kell előfőzni, hisz az ételben megfő!!! Felesleges időpazarlás, és nem jobb az étel íze!
Hozzáadjuk a darált húst Az így nyert masszát összekeverjük, és ízlés szerint sózzuk, borsózzuk.
Kevés Vénus napraforgó olajat teszünk az edény aljára, majd egy sor savanyított szálas káposztát.
A masszából kezeinkkel apró golyókat készítünk és a szálas káposztával beborítjuk, majd az edénybe helyezzük. Miután az edény alja megtelt, a felszeletelt (vagy kockázott) füstölt húst terítjük a tetejére, némi kolbászkarikával vegyítve. Majd savanyított szálas káposztával takarjuk
Ezt követően újabb gombócokat gyárurunk, amelyeket szálas káposztával borítunk, és az edénybe helyezzük. A maradék kolbászkatonákkal fedjük a felső sort, ha maradt szálas káposzta azt is rátesszük. Piros arannyal nyomunk az ételre és 2-3 babérlevelet dobunk rá. Kevés vízzel felöntjük, nem kell, hogy ellepje, hisz a káposzta ad még levet.
Közepes tűzőn másfél óra alatt kész! Tálalásnál tejföllel, friss fehér kenyérrel tálaljuk!
Fotó: Kiss Antal / Savanyú káposztás húsgombóc
Fotó: Kiss Antal / Savanyú káposztás húsgombóc
Fotó: Kiss Antal / Savanyú káposztás húsgombóc
Fotó: Kiss Antal / Savanyú káposztás húsgombóc