Versek, fotók, művészetek, süni, természet.

"akkor lesz itt szép világ, ha égig ér a szarkaláb, és az úton sündisznócska, riszálja a popsiját"

 

Roston sült csülők és társai

 

Hozzávalók:

Füszeres steak burgonya

3 szelet, 2 újnyi vastag, roston sült csülők

Lilla hagyma, áttört fokhagyma, uborka szeletek, füszerek (só, bors)

Lollo saláta, jégsaláta

A saláta enyhén ecetes lében elkészítve, s nyakon öntve a csülök szaftjával. Az étel a Gyulai Várfürdő területén fellelhető, Hullám étterem kínálatában. Remekül elkészített, ízletes, tekintélyes adag.

2011_08_03_gyula_465_roston_sult_csulok.jpg

Fotó: Kiss Antal / Roston sült csülök

 

Balatonlelle_Sertéscsülők Pékné módra  Móló étterem kinálata.

Hozzávalók:

Füszeres steak burgonya

1 egész csülők

Lollo saláta, paradicsom, uborka, hagyma, erős hegyes paprika, füszerek (só, bors, fokhagyma)

2012_06_25_-_30_balatonlelle_sertescsulok_pekne_modra_060.jpg

Fotó: Kiss Antal / Sertéscsülők Pékné módra

 

Malacoldalas

 

2012_09_30_007.jpg

Kiss Antal / Malacoldalas

Elkészítés:

1 – 1,2 kg bőrös, húsos malacoldalas

                 Só, bors ízlés szerint

2 fej közepes méretű vöröshagyma

1 fej fokhagyma

1 cs. újhagyma

2 ág rozmaring (jó a morzsolt, szárított is)

1 citrom reszelt héja

1 cs. fekete erdei sonka

1,5 dcl fehér bor

1 ek. méz

 A húst a hentessel felvágatjuk úgy, hogy a hosszabbik oldala egyben maradjon. A bőrös oldalát bekockáztatjuk. Mindezt otthon is meg lehet tenni, de szerintem a hentes ügyesebb, mint én és élesebb a kése is.

Otthon a húst megmossuk, majd könyvszerűen kinyitjuk. Minden oldalát megsózzuk.

A kiterített hús egyik oldalát megkenjük áttört fokhagymával (4-5 gerezd), borsozzuk, megszórjuk rozmaringlevéllel (vagy morzsolt, szárított rozmaringlevéllel). Citromhéját ráreszeljük, majd az egészet beborítjuk a fekete erdei sonkával (aki szereti sajtot is tehet rá, úgy is finom). A hús lapjait összezárjuk, hústűvel megtűzzük, vagy összevarrjuk.

Bőrös oldalával felfelé sütőedénybe fektetjük a malacoldalast, mellé tesszük a maradék fokhagymát, a gerezdekre vágott hagymát, maradék rozmaringot, felöntjük 1,5 dcl borral. Alufóliával lefedjük, 180 C fokra előmelegített sütőben puhára pároljuk

Miután megpárolódott a malachús az alufóliát eltávolítjuk, megkenjük borban elkevert mézzel. A feldarabolt újhagymát a sütőedénybe tesszük. A malachúst többször megkenegetve a mézes borral szép ropogósra sütjük.

Kicsit pihentetjük, majd nem túl vékony szeletekre vágva tálcára rendezzük. A pecsenyelét külön tálaljuk. Hagymás tört burgonyával kínáljuk. Befőtt is tálalható melléje.

 

Sonkás pulykamell tekercs 4 személyre

2012_09_15_sonkas_pulykamell_tekercs_002.jpg

Fotó: Kiss Antal / Sonkás pulykamell tekercs

Elkészítés idő: 120 – 150 perc

1 kg                 Pulykamell filé (3 db vékony szelet)

20 dkg             Regnum prágai sonka

12,5 dkg          Trappista félkemény, szeletelt

20dkg              Prémium bacon

2 db                 közepes vöröshagyma

2 db                 paradicsom

1 fej                 fokhagyma

2 db                 kisebb cukkini

2 csipet           szárított kakukkfű

                        Só, bors, Vénus napraforgó olaj

Pulykamell filét vékony szeletekre vágjuk (3 nagy szelet), megmossuk, lecsepegtetjük. Hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.

A hússzeletre rakjuk a prágai sonkát, tetejére a trappista sajtot. Rövidebb oldaláról feltekerjük a hússzeletet, majd vékony zsineggel sonkaszerűen megkötözzük. Enyhén sózzuk, borsozzuk, a bacon szalonnával betekerjük, majd a sütőedénybe helyezzük.

Hagymát, fokhagymát megpucoljuk, gerezdekre vágjuk, és a tepsibe a hús mellé helyezzük. ½ dcl fehérbort, vagy vizet, adunk hozzá, lefedjük és 180 – 200 C fokos sütőben, 60 percen át pároljuk, majd fedetlenül szép pirosra sütjük (25-30 perc)

2012_09_15_sonkas_pulykamell_tekercs_001.jpg

Fotó: Kiss Antal / Sonkás pulykamell cukkini ragú

Serpenyőbe Vénus napraforgó olajat öntünk, felforrósítjuk, a gerezdekre vágott fokhagymát aranybarnára pirítjuk, kiemeljük és félre tesszük. Az olajon a karikára vágott cukkinit, élénk tűzőn, folyamatosan keverve (5-10perc) megpirítjuk, majd kiemeljük és félre tesszük. A felkockázott paradicsomot az olajon megpároljuk, miközben hozzáadjuk a szárított kakukkfüvet, sót, borsot. Pár perc párolás után a paradicsomhoz, kakukkfűhőz hozzáadjuk a pirított fokhagymát és cukkinit, összeforrósítjuk, majd melegen tartjuk.

2012_09_15_sonkas_pulykamell_tekercs_004.jpg

Fotó: Kiss Antal / Sonkás pulykamell tekercs

Tálalás előtt a hússzeleteket 10 percig pihentetjük, majd levesszük róla a zsineget. Nem túl vékony szeletekre vágjuk, és előmelegített tálra helyezzük. Köré helyezzük a cukkini ragut és bazsalikommal díszítjük. Köretként, rizst, vagy krumplipürét kínálunk

Jó étvágyat!

 

Sárga túró

Hozzávalók

   1 l     tej

10 db tojás

10 ek. Kristálycukor

  2 cs   vanillin cukor

A feltört tojáshoz hozzáadjuk a cukrot és a vanillin cukrot, majd az egészet összekeverjük, kikavarjuk.

A tejet lassú tűzön elkezdjük forralni, amikor elkezd felfutni, hozzáadjuk a kikavart cukros tojást.

Folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, amíg végül teljesen túró jellegű masszát kapunk.

Egy szűrőt kibélelünk tüllel (sűrű szövésű textília) és ezen át leszűrjük a túrót.

Összekötözöm, a gömbölyű formát felakasztjuk lecsepegni.

Mikor kihűlt és kicsepegte magát, kivesszük a tüllből, ferdén feldaraboljuk, majd tálaljuk.

2009_10_24_vilok_-_sarga_turo_509.jpg

Fotó: Kiss Antal / Sárga turó

Ukrajna, pászka szenteléskor, sárga túró is kerül, egyébb finomságok mellett az asztalra.

2010_04_04_ukrajna_-_sarga_turo_168.jpg

Fotó: Kiss Antal / Sárga turó

 

Márta szelet

2012_08_12_marta_szelet_talalva_009.jpg

 Kiss Antal / Márta szelet

Hozzávalók:

Fejenként 2-2 szelet csontnélküli tarja

1 kis konzerv sűrített paradicsom

1 kis tejszín

Paprika hosszában, felszelve

Hagyma karika egész körszelet

Gyulai kolbász karikák (vagy bármely füstölt kolbász)

Só, bors, vegeta, mustár

Kicsit kiklopfolni a húsit, alsó részért sózni, borsozni, beleteszed a tepsibe a felső részét sózni (enyhén) mustárral megkenni, vöröshagyma karikákat ráhelyezni, kolbász karikák és a szeletelt zöldpaprikák jönnek. A fedő húsit ami közvetlen beborítja vegetával megszórni a másik oldalát enyhén sózni Befedni a tepsiben lévő husit vele A tejszín mennyisége csak 3-4 adag husihoz elegendő.

Nagyobb mennyiség esetén ezt meg kell duplázni.

A tepsiben lévő husikat alufóliával jól lezárni, és közepes lángon kb másfél óráig sütni.

Amikor puhák a tejszint és paradicsomot összekeverni ráönteni a husira (ami sok finom levet engedett sülés közben) és csak annyi időre a sütőbe tenni, hogy összeforrjon.

A receptet kaptam, viszont remekül elkészíthető, és finom!

2012_08_12_marta_szelet_elokeszites_001.jpg

Fotó: Kiss Antal / Márta szelet előkészítve

 

2012_08_12_marta_szelet_elkeszulten_007.jpg

Fotó: Kiss Antal / Márta szelet készen

JÓ ÉTVÁGYAT!

 

 

Savanyú káposztás gombóc 

2012_11_18_savanyu_kaposztas_husgomboc_028.jpg

Fotó: Kiss Antal / Savanyú káposztás húsgombóc

 

Hozzávalók:

1 kg                 Bartucz féle savanyú káposzta

½ kg                darált hús (sertés)

10 dkg             Tóalmási kolbász

20 dkg             füstült oldalas

20 dkg             rizs

1 db                 tojás

1 fej                 vöröshagyma

3 gerezd         fokhagyma

2 ek.                Pirospaprika

1 db                 chili paprika

                        Vénus napraforgó olaj, só bors, babérlevél, tejfel, kenyér

Elkészítés:

A vöröshagymát megdinszteljük (aranysárgára), hozzáadjuk, a fokhagymát átfuttatjuk a tűzőn, majd a pirospaprikát is hozzáadjuk. Félre tesszük

Egy edénybe beletesszük a rizst, a közepébe a megtört tojást, hozzáadjuk a megpirított pirospaprikás hagymát, fokhagymát. Figyelem a rizst nem kell előfőzni, hisz az ételben megfő!!! Felesleges időpazarlás, és nem jobb az étel íze!

Hozzáadjuk a darált húst Az így nyert masszát összekeverjük, és ízlés szerint sózzuk, borsózzuk.

Kevés Vénus napraforgó olajat teszünk az edény aljára, majd egy sor savanyított szálas káposztát.

A masszából kezeinkkel apró golyókat készítünk és a szálas káposztával beborítjuk, majd az edénybe helyezzük. Miután az edény alja megtelt, a felszeletelt (vagy kockázott) füstölt húst terítjük a tetejére, némi kolbászkarikával vegyítve. Majd savanyított szálas káposztával takarjuk

Ezt követően újabb gombócokat gyárurunk, amelyeket szálas káposztával borítunk, és az edénybe helyezzük. A maradék kolbászkatonákkal fedjük a felső sort, ha maradt szálas káposzta azt is rátesszük. Piros arannyal nyomunk az ételre és 2-3 babérlevelet dobunk rá. Kevés vízzel felöntjük, nem kell, hogy ellepje, hisz a káposzta ad még levet. 

Közepes tűzőn másfél óra alatt kész! Tálalásnál tejföllel, friss fehér kenyérrel tálaljuk!

2012_11_18_savanyu_kaposztas_husgomboc_005.jpg

Fotó: Kiss Antal / Savanyú káposztás húsgombóc

2012_11_18_savanyu_kaposztas_husgomboc_007.jpg

 Fotó: Kiss Antal / Savanyú káposztás húsgombóc

 2012_11_18_savanyu_kaposztas_husgomboc_015.jpg

 Fotó: Kiss Antal / Savanyú káposztás húsgombóc

 2012_11_18_savanyu_kaposztas_husgomboc_026.jpg

Fotó: Kiss Antal / Savanyú káposztás húsgombóc

 Jó étvágyat!

tovább>>> életmód, receptek

sorminta04.jpg

 

lap tetejere



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 24
Tegnapi: 110
Heti: 134
Havi: 3 711
Össz.: 970 309

Látogatottság növelés
Oldal: Roston sült csülők ....
Versek, fotók, művészetek, süni, természet. - © 2008 - 2024 - antalkiss.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »