Versek, fotók, művészetek, süni, természet.

"akkor lesz itt szép világ, ha égig ér a szarkaláb, és az úton sündisznócska, riszálja a popsiját"

Pilis - Holdvilágárok

Pomáz - Kiskovácsi korház - Holdvilágárok - Lajos forrás

A Visegrádi hegység kedvelt kiránduló helye, Pomáztól nem messze. Kultikus, temetkezési helynek tartják; egyes feltételezések szerint Árpád fejedelem itt van eltemetve. Több kutatás folyt a területen, tudományos igazolást nem nyertek a feltételezések.

Egy szép túrautvonalat ajánlok az erre járok figyelmébe. Elsődlegesen, baráti társaságok, gyermekes családoknak. Felhívnám a figyelmet az óvatoságra, esős időben a terep nehezen járható.

2010_08_07_holdvilag-arok_001.jpg

Fotó: Kiss Antal / Útjelző

Pomázról a 2-es kocsiállásból induló járattal (09,55), a Kiskovácsi korházig. Leszállván (10 óra 10 perc), pár méter megtétele után egy erdei ösvény tünik szemünk elé, ezen elindulva, rövid időn belül az erdészet tájékoztató táblájához érkezünk


2010_08_07_holdvilag-arok_002.jpg

Fotó: Kiss Antal / Csekély vízű patak

Utunkat a jelzésen, a patak medrét követve indítjuk: az Úr 2010. esztendejének, Új kenyér havában [augusztus], kellemes, napos időben. A mederben csekély víztartalom, így könnyed a haladás. A meteor létráig, mintegy 2,0 km útszakasz várja, hogy bejárjuk.


2010_08_07_holdvilag-arok_015.jpg

Fotó: Kiss Antal / Domini forrás

Kellemes sétatempóban haladunk előre, gyönyörködve a természet szépségében. Egy fahidon átkelve (a többit, régebbi árvízek elmosták), folytatjuk utunkat. Rövidesen elérjük a Domini forrásnál lévő pihenőt. Itt két idősebb úri ember egy asztalnál sakkozik, miközben a forrás halkan csobog a háttérben. Leülünk pihenni, kicsit harapni, fiatalok megpróbálják a forrás fölé magasodó meredélyt.


2010_08_07_holdvilag-arok_033.jpg

Fotó: Kiss Antal / Meteor létra

Megindulunk, jelzést követve. Útunk hol emelkedőn, hol csipetnyi lejtőn halad, hatalmas fák és kökoloncok közepette. Fejekre ajánlatos vigyázni egy-egy kidőlt fa keresztezi az ősvényt. Az erdészet amit lehetett helyreállított, a nagyobb faakadályokat szakszerűen feldarabolták, takaros halomba rakták a turista út mellett. Egy épitett lépcsősor kerül elénk, két oldalán hatalmas törzső kidőlt fák, mamut méretű sziklák. Lenyügöző a természet a maga vad romantikájával, lenyügöző és kicsit fárasztó: - tüdőnek, lábnak. Elérkeztünk ahoz a ponthoz ahonnan még ki lehet menni a mederből, mind két oldalra. Erős kaptató, tüdőket igen csak megpróbáló feladat Páran tovább haladtunk a mederben, és pár perc múlva szemünk elé került a Meteor létra.


2010_08_07_holdvilag-arok_040.jpg

Fotó: Kiss Antal / Meteor létra, vízeséssel

Lenyügöző, csodálatosan varázslatos érzés; amint meghallottuk a csobogva-zubogó víz hangját, majd szemünk elé tárult a mintegy 8-10 méter magasból lezuduló víztömeg. Ellentétben némely keírások túlzó méreteivel szemben, mintegy 28 fokot kell le vagy fel megtenni. A vízesés időszakos, így értelemszerűen a rekkenő nyári melegben nem lelhető fel.


2010_08_07_holdvilag-arok_036.jpg

Fotó: Kiss Antal / Y barlang

A meteor létra, és a vízesés előtti barlang, melybe most nem tértünk be. Egy későbbi útink során, más évszakban megtekintjük.


2010_08_07_holdvilag-arok_037.jpg

Fotó: Kiss Antal / Meteor létra

Ide érdemes eljönni, csodálatos amint a zöldelő lombok közt, csacsogva-zubógva hullik a vízcseppek milliárdja a magasból.


2010_08_07_holdvilag-arok_040.jpg

Fotó: Kiss Antal / Meteor létra és a vízesés

Beszéljenek a képek, e felemelő pillanatról. Ezt a csodát, látni, átélni kell, amint a vízcseppek milliárdjai érintik az ember csupasz bőrét. Rendkivül előnyös csinos leányok, asszonyok esetében, mikor a topok vagy alig ruhadarabnak nevezhető felsők találkoznak a természet üdeségével. Emberi elme nem kellhet versenyre a természet alkotó készségével.


2010_08_07_holdvilag-arok_484-crop.jpg

Fotó: Kiss Antal / Természet csodái

Létrán feljutva kis pihenő, evés, kortyolgatás. A szerencsésebbek - női nem - élvezhették a vizpermet csodálatos hatását ruházatukon. Megátalkodott, kiváncsi férfi szemek vasreszelékként fordultak a női bájak mágnesként vonzó írányába.


2010_08_07_holdvilag-arok_069.jpg

Fotó: Kiss Antal / Lajos forrás

 A holdvilágárokból egy erdészet által épített lépcsősoron jutunk ki, fent pihenő padok és asztal várja a megfáradt vándort. Innen, kényelmes 45 perc [cca:1,5 km] a Lajos forrás hűs víze. A pihenőt követően haladtunk tovább, míg egy elágazásnál a  re váltottunk, Lajos forrás írányába. Hamarosan célhoz érve, kostolhattuk a jéghideg forrás vízet 13 óra 43 perckor.

Természetesen - mitől, természetes?- a turistaház évek óta nem üzemel, a busz sem jár fel. Tovább lehet haladni Dömörkapu, Kö hegy th., Csikóváralja th. felé.

sorminta04.jpg

KÍVÁNOK KELLEMES UTAT MINDENKINEK!

lap tetejéreWeblap látogatottság számláló:

Mai: 133
Tegnapi: 90
Heti: 223
Havi: 2 420
Össz.: 979 343

Látogatottság növelés
Oldal: Pilis - Holdvilágárok
Versek, fotók, művészetek, süni, természet. - © 2008 - 2024 - antalkiss.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »